A Fekete Macskával kapcsolatos babonák

Talán a legnépszerűbb babonánk, amely azt állítja, hogy ha átmegy előttünk egy fekete macska, szerencsétlenség ér bennünket. A macskatulajdonosok cáfolják ezt, mi pedig megnéztük, milyen fekete macskás babonák vannak a világban.

A legtipikusabb macskababonák:

Ha átfut előtted, akkor szerencsétlen dolog keresztezni a macska útvonalát. Az átkot megtöri, ha valaki – akár egy kutya – átmegy ott, mielőtt te átmehetnél. A babonában az a kitolás, hogy nem lehet a szituációból visszafordulni, ugyanis az is rosszat jelent.
Van, aki azt mondja, ha időben észbe kapunk, még mielőtt átfutna és sikerül hátat fordítani neki – de csakis balra fordulva – akkor a babona megfordul – szerencsénk lesz!
Egyesek szerint feloldja a babonát, ha háromszor balra fordulunk a tengelyünk körül, majd háromszor a bal vállunk felett átköpünk. Más iratok szerint lépjünk hármat hátra.
Sokan vélik úgy, hogy nem mindegy, merről is fut át előttünk a macska, Ha jobbról megy balra, akkor van baj, ha viszont balról megy jobbra, nem is jelent semmit.
Angol babona szerint ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szőrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig szerencse vár rá.
Az angol tengerészek viszont egyenesen a szerencse zálogának tartották főleg a fekete macskákat. Minden valamire való hajón voltak macskák, akiket, mivel jó egerészők voltak, nagy becsben tartottak.
A japánok szintén éppen ellenkezőleg vélekednek a fekete cicáról. Náluk is szerencsehozónak tartják!

18420cfe

 

 

Nem leszünk népszerűek a fekete macskák gazdái körében, ha eláruljuk, szerte a világban találunk olyan hiedelmeket, amelyek szerint kedvencükkel találkozni szerencsétlenséget jelent. Észak-Amerikában úgy tartják, az, aki előtt teljesen fekete macska megy át az úton, balszerencsére számíthat, míg ha ugyanezt egy hófehér cicus teszi, az szerencsés lesz. Németországban az az alapelv, hogy a jobbról balra haladó fekete macska rossz előjel, míg a balról jobbra közlekedő jó.

Szerencsét is hozhat

Japánban az a szerencse jele, ha átmegy előttünk a fekete macska. Skóciában a verandára telepedő fekete macska a család hosszú távú jólétét biztosítja. A középkor angol tengerészei pedig kifejezetten kívánatosnak tartották, hogy legyenek a hajókon macskák, lehetőleg feketék. Állítólag hajótöréskor is a cirmosokat mentették elsőnek (és igen, a kapitányt utolsónak). Oroszországban gyógyító erőt tulajdonítottak a fekete macskának, aki tappancsa vagy farka érintésével szabadíthatja meg az embereket a a betegségektől.

És akkor még nem beszéltünk Egyiptomról ahol a macskákat szent állatként tisztelték, Bastet a Macska Istennő elterjedt ábrázolása a fekete macska.

www.tvn.hu_fbf0e0f2a6ffd989857171c94a060a77

Cicalány vagy gonosz boszorka?

S hogy honnan erednek a fekete macskákat megbélyegző babonák? Ezek egyidősek a macskákkal, pontosabban a házi macskákkal. Ezek az állatok – a kutyákkal ellentétben – nem alakították át az életmódjuk és a napirendjüket az ember kedvéért. Míg egy kutya rajong a falkavezérért, s mindent megtesz, hogy úgy éljen, hogy neki jó legyen, a macskák megtartották vadászó, éjszaka aktívabb életmódjukat. Ez az eltérő ritmus, a sötétben zöldesen világító macskaszemek és a titokzatos éjszakai séták tették misztikus állattá a macsekokat. Az ókori Egyiptomban szent és mágikus állatnak tartották őket. A középkorban viszont a boszorkányokkal azonosították a cirmosokat. Innen erednek a fekete macskához balszerencsét társító babonák: hiszen aki ezzel az állattal találkozik, az ártó szándékú boszorkánnyal találkozik. Legalábbis a középkori Európában így gondolták. Ez a tévhit maradt fenn legnépszerűbb babonánkban.

Mit tehetsz ellene?

Az 5 legnépszerűbb ellenszer, amely megakadályozza, hogy balszerencse érjen, ha átmenne előtted…

1. Mielőtt átmenne előtted, gyorsan fordíts hátat neki!
2. Amint meglátod, rögtön lépj hátra három lépést!
3. Köpj át a bal vállad fölött háromszor!
4. Fogadj be egy fekete macskát – de csak akkor, ha tényleg jó gazdija leszel!
5. Hagyd a babonákat! Simogasd meg a cicust, ha hagyja magát és menj tovább!

www.tvn.hu_c1d469ca0e39d7a635d8264c18a954dc

forrás: netboszi

1-10521329_373370542813394_8426261939243730_n

You may also like...