A Férfi és a Nő Története

LILITH – Avagy mi is történt Éva teremtése előtt. –

A titokra fény derül. Tudd meg most, hogyan alakíthattok ki harmonikus, boldog párkapcsolatot és, hogy honnan erednek a Női – Férfi kapcsolati minták?

 

 

A történelem előtti korokban a Földön matriarchális, anyajogú társadalom volt, a nők az élet átörökítésének misztériuma révén, fenntartották a jogot az anyajogú öröklésre, vagyis a megszerzett javak anyai ágon hagyományozódtak az új nemzedékekre.
A vezetők, a bírák és hadvezérek között ugyanúgy voltak nők, mint férfiak. A nők szültek, gyermekeket neveltek, földeken dolgoztak, vadásztak, harcoltak is ha kellett…..

159199-6

KI VOLT LILITH?
A zsidó teremtés mítosz magyarázata ( Midrás), szerint létezett Éva előtt is asszony, őt Lilithnek hívták.
Ádámnak kezdetben nem volt társa, amikor a Teremtő utasítására elnevezte az állatokat, látta hogy mindegyik állatnak párja van. Magányosságot érzett és így kiáltott fel:
“Minden teremtménynek van hozzá illő társa, csak nekem nincs!”*
A Teremtő ekkor megformálta számára porból és sárból Lilithet.
Lilith, mert sárból és földből vétetett, ugyanazon jogokkal bírt, mint Ádám.

Lilith mint önálló teremtett lény Ádámtól függetlenül tudott boldogulni az életben, élete fenntartásához nem volt szüksége a férfi segítségére, szilaj volt, erős, és büszke.
Egy közösülésük során Lilith feltette a kérdést Ádámnak:
“Miért kell nekem alattad feküdnöm? Én is porból lettem, egyenlő vagyok veled.”

Ádám nem volt képes uralkodni Lilithen. Mindketten győzni akartak a másik felett, hasonló erők birtokában ez lehetetlen volt. Ádám egyik része kötődött Lilithez másik részét taszította az asszony erős határozott volta, erőszakkal autoriter módon akarta megoldani a problémát.

Sensual-Art-Photography-Couple-Intimate-photo-3

Lilith ekkor kimondta a Teremtő nevét. ( Az isteni nevet ember nem tudhatja…az égő csipkebokorban sem áruja el nevét Isten azt mondja „ vagyok aki vagyok” a mítoszok szerint aki ismeri Isten nevét képes a bibliai értelemben vett teremtésre, az isteni név ismerete jelzi hogy Lilith a Teremtője számára kiemelt fontossággal bírt, mivel meghagyta nála a név ismeretének jogát ).
Lilith kimondva az isteni nevet a levegőbe emelkedett….
és démonná vált.
Ádám ismét egyedül maradt.

ÉVA TEREMTÉSE
Ádám szólt a Teremtőnek hogy hozza vissza Lilithet, de Lilith démon nem jött vissza. Isten ezért új asszonyt teremtett Ádámnak, Évát.
Éva , Ádám oldalbordájából teremtődött. Mint az oldalbordája egy része, Ádám résztulajdona volt, aki csodálta az asszony szépségét és nyugodt is volt, mert Éva alázatos, lágy és befogadó volt.

LILITH VAGY ÉVA??
Ádám, Lilith távozása után folyamatosan vágyakozott az erős asszony után, régi szeretkezéseik íze és illata fogva tartotta érzékeit, gondolatait. Hiányzott számára nő szellemisége.
Bár kiegyensúlyozott és boldog volt, de az izgalom, amit a démonná vált enitás okozott tovatűnt….elillant. Nem maradt utána más csak az üresség érzése…..

Éva odaadó meleg asszonyi mivolta biztosította Ádám számára, hogy az emberiség ősapja, a család feje legyen, de mindenre kiterjedő szellemi testi lelki kielégülést, katarzist nem hozott.

Az Évával való élet biztosította számára az uralmat a nő, az asszony, és miden teremtett lény felett,
de az igazi ősi valóját nem tudta már kiélni, bár Éva mindenben a társa volt,
Lilith volt „a ki nem ismert”, „a félbemaradt”, „a le nem igázott” „az izgalom” „az inspiráló”…. az álom……………………………….. amit a férfi (azóta is minden férfi) véget nem érően keres…

 

1-golden ankh (1)

 

You may also like...