Álomcsapdák – átverés vagy varázslat?

Biztosan mindannyian hallottatok már az indiánok egyik mágikus tárgyáról, az álomcsapdáról. De mennyit tudtok róla valójában?

Eredetileg kis méretűek voltak, de ahogy egyre népszerűbbek lettek a nem őslakosok körében is, a méretük is úgy nőtt. Sokan manapság is csak esztétikai értékük miatt vásárolják meg őket anélkül, hogy értenék, milyen spirituális hiedelem áll mögöttük.

15567-dream-catcher-photography-tumblr

Az álomcsapdák eredete

Mára már szinte az összes indián törzs beágyazta kultúrájába az álomcsapdákban való hitet, de eredetileg az Ojibwa törzs használta a tárgyat. Ők a fűzfából vagy kör, vagy pedig könnycsepp alakú vázat készítettek, amire szarvas ínt tekertek háló-szerűen.

Az így kapott álomcsapdák teljesen úgy néztek ki, mint egy pókháló. Sőt, Ojobwa nyelven úgy is hívták őket, hogy ‘asabikeshiinh’, ami szó szerint azt jelenti, hogy pók.

Tradicionálisan a szülők készítették ezeket a tárgyakat a gyermekeik számára. Felakasztották a gyerekek ágya fölé, mert úgy hitték, hogy megvédi majd őket a rémálmoktól. Az álomcsapdák egészen a felnőtté válásig vigyázták a gyerekek álmát; egészen addig, amíg a fűzfa és a szarvas ín ki nem száradt és az álomcsapda tönkre nem ment.

Az Ojibwa törzs úgy tartotta, hogy az álmok megragadnak a csapdában – a jó álmok a csapda aljára erősített madártollakon keresztül leereszkednek az alvó gyermekhez, míg a rossz álmok megakadnak a hálóban, ahonnan végül teljesen el is tűnnek.

Egy másik indián törzs, a Lakota, egy kicsit másképpen értelmezte az álomcsapdák működését. Ők úgy vélték, hogy a rossz álmok a csapda közepén lévő lyukon keresztül távoznak, a hálóban pedig csak a jó álmok ragadnak meg. Ráadásul a Lakota törzs egy egész kis történettel magyarázta az álomcsapdák létrejöttét. A sztori a következő:

Egy spirituális vezetőnek, akit Lakotnak hívtak, látomása volt egy bölcsről, Iktomiról. A látomásban mindketten pók alakban voltak jelen. Iktomi elkezdett egy nyírfa karikába hálót fonni, kívülről befelé haladva. Ahogy szőtt, az élet szakaszairól beszélt: csecsemőkorról, gyermekkorról és felnőtt korról. Amikor befejezte a hálót, elmagyarázta Lakotnak, hogy az álomcsapda egy tökéletes kör volt, egy lyukkal a közepén – a jó álmok beleragadnak a hálóba, a rosszak pedig távoznak a lyukon keresztül.

bed-bedroom-decor-dream-dream-catcher-Favim.com-187509

Az álomcsapdák ma

Manapság az álomcsapdákat vagy fából – ami nem feltétlenül nyír – vagy pedig fém drótból készítik, és a vázat bőrrel is bevonják, hogy jobban védjék, és minél tovább tartson, a hálót pedig legtöbbször közönséges damilból fűzik. Rengeteg méretben kaphatók, az egészen kicsitől kezdve a hatalmasig, ami egy teljes falat is beboríthat.

Az álomcsapdákat az alvóhelyhez közel kell felakasztani, akár az ágy végére, akár a falra. Amikor úgy érzi az ember, hogy az álmai túlságosan intenzívek, időszakosan megszabadulhat tőlük teljesen; annyit kell tennie, hogy egy sima felületre fekteti az álomcsapdát.

A legtöbb ember mostanság csupán dísznek vásárolja meg ezeket a tárgyakat, de nem szabad elfelejteni, hogy a hiedelem szerint ezek az álomcsapdák álmaink kulcsai.

tumblr_lyzis6PNd31r8azzho1_500

neon.hu

You may also like...