Ellentétek vonzásában. Ki a megfelelő társ? Van bátorságod szembenézni a válasszal? – Csernus Imre bevállalta

Szegeden járt dr.Csernus Imre, interaktív előadása jóval túlmutatott a párkapcsolatokon: önismeret, önszeretet, felelősségvállalás, fájdalmak megélése és az önbizalom erősítésének módszerei mind szóba kerültek. Te bevállalod, hogy szembenézz Önmagaddal?

csernus

Mit gondolsz a fenti állításról? Tényleg lehet boldog párkapcsolatod egy tőled teljesen különböző személlyel? Saját tapasztalatom alapján azt kell mondjam, nem, mert nem az ellentétek vonzzák egymást, hanem a hasonló vonzza a hasonlót.

dr.Csernus azonban messzebbről indította a beszélgetést. Felnőttnek érzed-e magad? Egyáltalán mit jelent felnőttnek lenni? Általános felelősség elhárítás zajlik most a világban. Sokan azt játsszák, hogy felnőttek, közben pedig mégsem azok. Szeretetéhség vezeti őket, ami abban nyilvánul meg, hogy érzéseiket személyiségük valamelyik területén nem tudják, vagy nem akarják megélni, ezáltal nem vállalják a felelősséget. Nem mondanak önmaguknak igazat.

Csak akkor tudod meglátni a másikban, milyen tulajdonsággal bír, ha azokat a tulajdonságokat előbb önmagadban felismered. Ilyenkor képessé válsz arra, hogy tisztán lásd a másikat, ne pedig számon kérd rajta a nem tetsző dolgokat.

Amikor elkezdek magamhoz őszinte lenni, az mindig azzal jár, hogy tudatosítom: éveken keresztül hazudtam magamnak. Mondani mondtam, játszani játszottam dolgokat, de valójában nem éreztem. Ezzel a lépéssel legyőzöm a saját egóm. Azáltal, hogy hallgatok az érzéseimre, őszinte leszek önmagamhoz. Képes vagy-e megbocsátani magadnak mindazokért a hazugságokért, amelyekkel önmagad áltattad?

Azok, akik érzelmileg nem nőttek fel, nem őszinték magukhoz életüknek azon a területén, ahol érzésekről van szó. Aki külsőségekre törekszik, az előbb utóbb megszerzi őket, de ez önmagában nem jár együtt a boldogsággal és a nagykorúsággal.Felnőni ugyanis úgy lehet, hogy beleugrassz mindabba, ami fáj!

couples-3-love

A fogyasztói társadalom azonban folyamatosan azt erősíti bennünk, hogy meneküljünk a negatív dolgoktól. Hallgatással, ki nem mondással élünk, mert azt hisszük, hogy ha valamit nem mondunk el, akkor a másiknak nem fog fájni. De mi van, ha a másik ennek ellenére érzi azt, amit titkolunk előtte?

Mindez különösen a gyerekeknél játszik fontos szerepet. Szülőként milyen példát mutatok? Egy fiúnak az első domináns mintája az apja, ugyanúgy ahogy egy nőnek az anyja. A gyerekek öntudatlanul is átveszik azt a viselkedést, amit a szülőktől látnak. A gyerekek többsége azért nő fel burokban, mert a szülők nem mernek az érzelmekről beszélni. Így nevelnek az önbizalom hiányos szülők önbizalom hiánnyal küszködő gyerekeket. Az önbizalomhiány pedig szeretetéhséget szül, ami pedig megfelelési kényszerhez vezet. Az ilyen ember pedig érzelmileg sosem nő fel. Hogyan váljunk felnőttekké? Önismerettel.

Az önbizalom fejlesztésére van egy kiváló gyakorlat.Állj a tükör elé, és mondj magadnak olyan állításokat, mint például: Boldog vagyok. Szeretem a munkám. Jó a kapcsolatom a szüleimmel/gyerekemmel. Mit fejez ki a non verbális kommunikációd? Tudsz-e őszintén mosolyogni, vagy csak egy kényszeredett mosolyt látsz az arcodon? A meg nem oldott félelmek jelentősen torzítják a kisugárzásunkat, majd végérvényesen meg is szüntetik.

Hogyan tudsz bárkit szeretni, ha önmagadat nem szereted? Ha nincs önbizalmad magaddal szemben?Csak azt tudod adni a másiknak, ami benned van. Sosincs késő befejezni a hazudozást magadnak. Ha kényelmetlen számodra egy szituáció, ugorj bele a félelmedbe! Ne másokért, hanem Önmagadért. Ezt csak az adott napon tudod megtenni. Ezekkel a sikerélményekkel pedig nő az önbizalmad. Kimondani magadtól azt, amitől rettegsz, a legnagyobb megmérettetés. A kérdés mindig az, hogy meg tudod-e oldani félelmeidet az adott napon, vagy hagyod, hogy legyőzzenek? Tedd fel magadnak e 3 kérdést:

1. Beszélsz-e magaddal hangosan az érzelmeidről?
2. Beszélsz-e mással erről?
3. Ha rájössz, hogy változtatni kell, megteszed-e?

Sokan görcsösen ragaszkodnak a másikhoz. A legtöbben azért hiszik el, hogy az ellentétek vonzzák egymást, mert azt hiszik, hogy akkor a másik nem fogja őket megunni, illetve ők nem unják meg a párjukat. Ez azonban csak illúzió. A hasonlóság vonz egymáshoz két embert. A hitből fakadó kisugárzásod észreveszi egy ugyanolyan őszinte és nyílt kisugárzású ember. Nem hiszed? Próbáld ki!

Szerző: Ábrahám-Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok
Dr.Csernus Imre 2014.10.07-i szegedi előadása alapján

You may also like...