Hamis tanítók, álmesterek ismérvei

1. A hamis tanító tanításainak középpontjában nem a Tudás hanem ő maga áll.

2. A hamis tanító nem felébreszt mert az fájdalmas. A hamis tanító szürke életed helyébe angyalokkal, tündérekkel tarkított mesevilágba kalauzol, ami nem jelent fejlődést, nem hoz felébredést. Kizárólag annyit tesz, hogy eddigi szürke életedből átvezet egy színesebb, boldogság képzetét igérő álomvilágba..

3. A hamis tanító a szeretetről és elfogadásról beszél mindaddig míg érdekei nincsenek veszélyben.

4. A hamis tanító hizeleg tanítványainak míg az Igazi számonkérni, dorgálni is tud.

5. A hamis tanító nem magyarázatot ad, hanem tekintélyére hivatkozva vakhitet követel.

6. A hamis tanító fejlődést hirdet, de önmaga nem fejlődik, sőt a legrosszabb amikor már ki is jelenti: neki már nem kell, ő már “megvilágosodott”.

7. Az okos hamis tanító álszerény és felveszi az Igaz tanító viselkedési formáit amit a tanulni vágyó sajnos csak nagyon későn vesz észre, amikor már látja: hiába a “helyes” viselkedés  a tanításai mit sem érnek. Szerencsére az igazán okos hamis tanító nagyon ritka.

8. A hamis tanító a belsőről beszél és külsőség lesz belőle.

9. A hamis tanító nem kivívja hanem kiköveteli tanítványai odaadását és tiszteletét.

10. A hamis tanító fél a tanítóktól. A hasonlóan hamisak a riválisai, az igaziak pedig leleplezői lehetnek. Éppen ezért minden “riválist” becsmérel vagy fellengzősen próbálja lealacsonyítani, rossz hírét kelteni.

11. A hamis tanító szegényen is jól él. Hirdeti, hogy küldetése kényszeríti erre, valójában nagyon jól megél manipulált tanítványaiból.

12. A hamis tanító tanítványait titkokkal és “csodákkal” fizeti ki, hogy leplezze mihasznaságát.

13. A hamis tanító magához öleli az életre gyávát, és szavaival színesre festi a szürkeséget, hogy magához láncolja, az erőset pedig igyekszik lejáratni, eltaszítja magától.

14. A hamis tanító saját útját a legigazabbnak hirdeti minden út közül.

15. A hamis tanító hirdeti, hogy az ő áldása, beavatása a garancia a fejlődésre.

 

Természetesen hamis tanítók mindaddig lesznek, amíg az emberek nem tanulnak meg átlátni a hamis csillogáson, álszent viselkedésen, negédes szavakon.

 

Popper Péter nyomán, szerző: lelekpillanatok.hu

 

unnamed

 

You may also like...