Nagyon ritka csillagászati esemény lesz Október 19. Tedd rendbe a párkapcsolatodat!

Ismét különleges csillagállással kedvez az Ég.

Október 19-ére a Nap is és a Vénusz is a Mérlegben lesz. Így méginkább a partner kapcsolatok tisztázása és fellendítése lesz terítéken.

Közben a Mars is áthalad a következő jegybe, a Nyilasba, és így előáll az, hogy nemcsak produktívan fogunk megoldásokat keresni az optimálisabb együttműködésekre, de azáltal, hogy a Mars a természetes zodiákus 9. jegyében lesz, a lelki okait és lehetőségeit is fogjuk keresni a harmonikus együtt létezésnek.

Ez a szinte már terápiás szakasz a partnerkapcsolataink területén November 2-ig nagyon eleven lesz, de akkor a Szaturnusz egy kis időre átcsalinkázik a Skorpióba és így a Nap ottmarad a Mérlegben, de már gyenge pozícióban, a Szaturnusz jelenléte nélkül. Itt el harapoózódhat az ego faktor, és az, hogy nem akarunk majd mások irányába sem gesztusokat, sem engedményeket adni, pedig a békés partnerkapcsolat igenis megkívánja azt, hogy tudjunk önzetlenül megnyilvánulni szeretteink irányába.

Persze még ott van a Vénusz is, de a Nap szempontjából ez még így nehezebb is lesz, mert a Vénusz képes arra, hogy egy kicsit elgyengítse a Nap erejét. Ebben a szakaszban akár egy kicsit el is veszíthetjük a személyiségünk jobbik énjét. Még szerencse, hogy a Merkúr jó erős, mert így, ha néha egy picit megállunk és átgondoljuk az elképzeléseinket és a tetteinket, akkor újra tudjuk majd kalibrálni életünk irányát.

A NASA pedig felkészült arra, amely egymillió évenként következik be: egy nagy üstökös szinte súrolja a Marsot. A Mars körül keringő összes űreszköz és a két működőképes Mars-járó is azt az objektumot figyeli, amely október 19-én 139 500 kilométerre közelíti meg a vörös bolygót. Csillagászati léptékkel ez kis távolságnak számít, körülbelül harmada a Föld-Hold távolságnak.
Ha becsapódna, átformálná a Marsot
A Marsot megközelítő test a Siding Spring (C/2013 A1) nevű üstökös. Ha becsapódna, körülbelül 35 millió megatonna TNT-egyenértéknek megfelelő energia szabadulna fel, és az esemény alaposan átformálná a Mars légkörét, sőt részben a felszínét is. Összehasonlításképpen: a Földön 65 millió éve becsapódott test – amely az élet 90 százalékát, közte a dinoszauruszokat is, eltörölte – 100 millió megatonna TNT-egyenértékű robbanást produkált.A csillagászok számítása szerint a becsapódást biztosan megússza a Mars, de az üstökös rendkívül szoros közelsége így is hatással lesz rá, mert az egész bolygó belekerül az üstökös csóvájába. A gázból és porból álló csóva kölcsönhatásba lép majd a Mars légkörével.Ezt a csóva-légkör interakciót figyelik majd a marsi űreszközök műszerei. Ilyen lehetőség körülbelül egymillió évente adódik a csillagászok becslései szerint.

Érintetlen ősanyag
A Siding Spring azért is különleges, mert először jár a Nap közelében, így elvileg érintetlen formában őrzi azt az ősanyagot, amelyből a Naprendszer bolygói, így a Föld is kialakultak 4,6 milliárd éve.

A Siding Spring lesz az első üstökös, amely az Oort-felhőből érkezik, és amelynek magját közelről lehet majd lefényképezni. Az Oort-felhő a Naptól 50 ezer csillagászati egységre (azaz 50 ezer Nap-Föld távolságra) lévő zóna, amelyben több százmilliárd üstökösmag lehet.

Október 19-én várjuk a jó képeket
A Marsnál dolgozó űreszközökön kívül más műszerek is figyelik az üstököst, így például a Hubble-, a Swift- és a Spitzer-űrtávcsövek. Eddigi adataik alapján az üstökösmag átmérője 0,8 és 8 kilométer közé esik. A mag körüli ködös burok, a kóma jelenleg 160 ezer kilométer széles, a belőle induló csóva pedig 480 ezer kilométer hosszú.

A Gale kráter (Forrás: NASA)

Az igazán látványos megfigyelések és képek azonban október 19-én várhatók, amikor a Mars körül keringő Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) és a nemrég megérkezett MAVEN is célba veszi műszereivel az üstökösmagot, míg a Mars felszínéről az Opportunity és a Curiosity figyel majd. A csóva és légkör közötti interakció miatt mindkettő összetételéről pontosabb információkat remélnek a csillagászok.

Próbálják védeni a keringőegységeket
A Siding Spring körülbelül 200 ezer km/h-s sebességgel száguld el majd a Mars mellett. Ilyen sebességnél már az egészen apró porszemek is súlyos sérüléseket okozhatnak a Mars körül keringő szondákban. Ezért az üstökösmag legnagyobb Mars-közelsége után körülbelül száz perccel – amikor a bolygó a legközelebb lesz a porcsóva legsűrűbb részéhez – az összes keringőegység a Mars korongjának túloldalán lesz.

A felszínen dolgozó Mars-járók nem lesznek veszélyben: bár a Mars légkörének sűrűsége csak 1 százaléka a földi légkörének, de ez már elég ahhoz, hogy az üstökösből eredő anyag ne okozzon problémát.

Az üstököskutatás másik izgalmas eseménye november 12-én lesz, amikor a Rosetta űrszonda leszállóegysége leszáll egy másik üstökös magjára.

forrás;/origo/

You may also like...