Szent Iván éj – égjen a szerelem tüze! Az év legmisztikusabb éjszakája.

Az év legrövidebb éjszakája egyben a legmisztikusabb is: ilyenkor a valóságon túli világ kapui tárva-nyitva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában és lángra lobbannak a szívek. Szentivánkor minden megtörténhet!

E nap alkonyán, akárcsak Samhainkor (Halloween) megnyílnak a világok közti kapuk, és a tündérnép átjön a mi világunkba… 

Szent Iván hava (Nyárelő, Napisten hava) Junónak, a Holdistennőnek a hónapja, aki a házasság által megszentelt szerelem pártfogója s a családi áldás istenasszonya. Ő védi az asszonyokat, kiket egészséggel és szépséggel ruház föl. A művészetben úgy ábrázolják, mint a házasság harmóniájában kifejlett női szépséget. Kedvenc madara a páva. Júniusban az éjszakai féltekén leghosszabbak a napok. Ezen a napon minden megtörténhet. Szent Iván éjszakája varázslatos éjszaka.

Az év leghosszabb napja, és legrövidebb éjjele, a föld bősége, szépsége, ereje teljében. Csúcspont. Ettől kezdve rövidülnek a napok, míg Yule napján újra meg nem fordul a Nap járása.

 

20110615testedlel8

Szent Iván Éji Szerelem Jóslás:

Ahogyan a természetben sok minden előre látható, úgy a sorsunk is sokszor előre jelzi, milyen lépésre érdemes jobban odafigyelni, jobban megtervezni. Nézz bele a jövődet mutató Szent Iván éji tűz lángjába, és higgy a tűz erejében, ami felégeti a régit, hogy a helyén teret adjon valami izgalmasnak, valami újnak!

A keresztény egyház tanításaiba remekül illeszkedett a fény és sötétség harcának misztériuma, így keresztény tartalommal feltöltve beillesztette ünnepei sorába – júniust a népi kalendáriumok sokáig Szent Iván havaként tartották számon. (Szent Jánost egyébként meglehetősen küzdelmesen szőtték bele az ünnep történetébe: Szűz Mária Erzsébetnél való látogatása alkalmával az Üdvözítő közelsége miatt János is megszenteltetett anyja méhében, Erzsébetet pedig eltöltötte a Szentlélek. A magzat Mária köszöntésére felujjongott az anyja méhében, és örömében ugrálni kezdett – a kissé nyakatekert magyarázat szerint ezért is szokás Szent Iván éjjelén tüzet ugrani.)  Keresztelő Szent János ünnepeként azonban jelentősége igen halovány, ellenben előestéjén a pogány kori szokások gyakorlása a mai napig széles körben dívik az északi féltekén.

 

A nyári és a téli napforduló az emberiség két olyan természeti ünnepe volt ősidőktől fogva, amelynek emlékeit napjainkig őrizzük. Ismerős számunkra Shakespeare varázslatos Szentivánéji Álmából, keresztény ünnepek szertartásaiból, de a kereszténységet megelőzően sokkal korábban is ünnepelték már az emberek közös játékokkal, tűzgyújtással, jövendőmondással.

A nyári napforduló vagy nyárközép napja a Nap évenként ismétlődő (látszólagos) útjának egyik fontos állomása. A Nap, amely a téli napfordulótól kezdve fokozatosan egyre magasabbra emelkedik az égen, ezen a napon éri el pályájának csúcsát. Ez a nap a Nap életének felezőpontja, amit majd a hanyatlás féléves periódusa követ.

tibi71

 

Szent Iván Éji varázslatok, babonák

A Szentivánéj Szent Iván napjának előestéje, azaz a június 23-ról 24-re virradó éjszaka. A kereszténység előtti időkből származó hagyomány szerint ez a nyári napforduló ünnepe. A szerelem, a termékenység és a megtisztulás éjszakája ez, mikor örömtüzek lángolnak fel a világ minden táján.

Az ezen az éjszakán éjfélkor leszedett gyógynövények kétszer olyan hatásosak, mintha máskor gyűjtenénk őket, a pontban éjfélkor levágott faágból tévedhetetlen jóseszköz készíthető, a boszorkánykörök közelében tündéreket és manókat láthatunk és szokás ezen az éjszakán tüzet ugorva megerősíteni a szerelmi kapcsolatokat. Az év legmágikusabb napja ez, ilyenkor a legvékonyabb a világok közötti határ, ennélfogva kedvez minden jósmágiának.

 

 

maglya

 Tűzugrás

A szerelmesek ezen az éjszakán szoktak tüzet ugrani, ezzel erősítvén meg kapcsolatukat. Egyes országokban ezt a szertartást nevezték Boszorkányesküvőnek. Ezt a szertartást ti is elvégezhetitek az otthonotokban.
Tegyetek le a földre egy sorba annyi gyertyát, ahány éves vagy hónapos (esetleg hetes vagy napos) a kapcsolatotok, éjfél előtt pár perccel gyújtsátok meg a gyertyákat, majd pontban éjfélkor fogjátok meg egymás kezét és ugorjátok át a lángokat. A legjobb teamécseseket használni ehhez a varázslathoz, mert kis lánggal égnek és még akkor sem okoznak nagy kárt, ha valamelyikőtök felrúgja. Azonban érdemes vigyázni, hogy ne érjen bele a lábatok, mert akinek a lába érinti a lángokat az megcsalja a párját.
A tűzugrázhoz a hagyomány szerint zöld és arany színbe öltöztek a párok, a hölgyek vadvirágból font koszorút viseltek a férfiak pedig smaragd, jáde, tigrisszem vagy lapis lazuli talizmánt tettek a nyakukba.
Ezzel a szertartással mágikus szinten erősítitek meg kapcsolatotokat, majdnem teljesen ugyanaz a hatása mint egy szerelmi kötésnek. Bizonyos esetben még erősebb is lehet egy kötésnél, hiszen együtt hajtjátok végre, közösen nyilvánítjátok ki egymás iránti elkötelezettségeteket, szerelmeteket, így egy igen erős mágikus kapocs jön létre közöttetek.

A tűzugrást tisztító szertartásként is szokás alkalmazni, de ehhez igazi, szabadtéri tűzre van szükség. Szintén zöldbe és aranyba kell öltözni hozzá és ugyanúgy éjfélkor kell átugrani a lángokat, de egyedül. A hagyomány szerint a lángok megtörik az átkot és rontást, elűzik a negatív energiákat és védelmet nyújtanak a szemmelverés ellen.
Persze ehhez a szertartáshoz nem hatalmas lánggal lobogó máglyát használtak, hanem apró tüzeket, amiket könnyedén át lehet lépni.

 

FairyLandWEB      Tündérles

Az egyik legkedvesebb Szentivánéji szokás az Éjféli Tündérles. Ehhez némi előkészítés szükséges, mivel a Tündérvilág apró teremtményei a legszívesebben egy Boszorkánykörben mutatkoznak meg. A Boszorkánykör természetes képződmény, lehet egy tökéletes kör alakú tisztás vagy erdei tavacska, jelölhetik kör alakban nyíló egyforma virágok vagy gombák, esetleg lehullott faágak. Ezek a természet-rajzolta varázskörök a leghatásosabbak, ha az otthonod közelében találsz ilyet, érdemes ezentúl ott végezni a varázslataidat. Akkor sem kell elkeseredni, ha nem találsz a közelben hasonlót, mert ezek elég ritka képződmények. Szedj össze néhány fehér követ és rakd le őket kör alakban az erdő talajára. Ez a “mesterséges” Boszorkánykör is odacsalogatja a tündéreket.
Ha megvan a tökéletes hely, akkor Szentiván éjjelén menj el a körhöz. Helyezz el a körön belül apró ajándékokat a tündéreknek. Nagyon szeretik az édes, bogyós gyümölcsöket, a házi lekvárt, mézet, vonzzák őket az apró fényes tárgyak és a színes virágok is.
Ezután keress egy kényelmes helyet a körön kívül és várj türelemmel. Éjfélkor a tündérek belépnek a körbe és ünnepi táncba kezdenek. Ha nem háborgatod őket, akkor cserébe az ajándékaidért számíthatsz a kedvességükre, szerencsét és védelmet kapsz tőlük.

 

549461195194376A Lángoló Folyó

New Orleansban szokás ezen az éjszakán mécseseket úsztatni a Mississippi vizén. A helyi lakosok szerint a folyó mágikus erővel rendelkezik, a kígyó erejével (régebben szokás volt megmártózni benne ezen az éjszakán, de sajnos a folyó vize mára annyira szennyezett lett, hogy senki sem ugrik bele önszántából). A mécsesekkel ez előtt az erő előtt tisztelegnek és az ajándékért cserébe jövőlátó álmot és szerencsét remélnek.
A babona egyébként is úgy tartja, hogy ezen az éjszakán mindenki bepillanthat álmában a jövőbe, így mindenképpen készíts papírt és tollat az ágyad mellé, hogy ébredés után azonnal lejegyezhesd álmodat, mert fontos részleteket tudhatsz meg a jövődről.

 

You may also like...