Tükörkép meditáció

Egyetlen testben élünk, de minden embernek több személyisége van. Él bennünk valaki, aki otthon vagyunk, a családunk körében, aki a munkahelyünkön, aki a barátainkkal, és van valaki, aki olyan, amilyennek mi látjuk magunkat. Kérdés, hogy ez a sok-sok szerep mennyire áll közel vagy távol egymáshoz?

Kamaszkorunkban mindannyian képesek voltunk órákig ácsorogni a tükör előtt, és gyakorolni, hogy a legközelebbi osztály-buliban, feleléskor, vagy más „megmérettetésen” hogyan viselkedjünk. Túl a kamaszkoron azonban rutinszerűen játsszuk a szerepeinket, reagálunk a világ jelzéseire, és vajmi kevés időt szánunk önmagunk megfigyelésére. De miért hagytuk abba a gyakorlást?

tükörkép

Legyen olyan, amilyen lenni szeretne!

Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, ellenkezik a komoly, dolgozó felnőtt, esetleg üzletember szerepével önmagunk „kitalálása”, pedig talán ez lehet a sikeres élet (beleértve munkát, barátságot, párkapcsolatot, egyszóval mindent) kulcsa. Ha nem is a tükör előtt állva (ámbár miért ne?), de igenis jó módszer ugyanúgy felépíteni egyéniségünket, mint ahogy annak idején tettük a középiskolában.

Tükörkép gyakorlat

A „gyakorlat” kellemesebb és hatásosabb, ha olyasformán végezzük, mint egy relaxációt vagy meditációt. Azaz: kapcsoljon be valamilyen kellemes (lehetőleg lassú és szöveg nélküli) zenét, helyezkedjen el kényelmesen (mindegy, hogy fekve, vagy ülve), és próbálja meg fentről lefelé haladva ellazítani valamennyi izmát! Meg fog lepődni, mennyire nem egyszerű elérni ezt az ellazult állapotot, ahogyan azon is, mennyi feszültség áramlik majd ki a tagjaiból, ha végre sikerül. Ne keseredjen el akkor se, ha elsőre nem jön össze a tökéletes lazítás! Próbálja újra és újra!

Csak akkor lépjen tovább a gyakorlatban, ha sikerült ellazulnia. Amint eléri elméjében a „semmire sem gondolni” pihentető állapotát, képzelje el magát amint egy kellemes, megnyugtató helyen sétál, mondjuk egy erdei ösvényen. Lássa a zöld sokféle árnyalatát, hallja a fák susogását a szélben, érezze a süppedő avar illatát a lába alatt! Pihenjen meg az erdő szélén leülve, tekintsen le a völgyben elterülő városra, és nézzen magára, amint ott él, dolgozik, építi a kapcsolatait. Vetítse maga elé egy napja minden részletét! Képzelje el pontosan, kikkel él, kikkel dolgozik együtt, hogyan szól hozzájuk, hogyan bánik velük, és viszont!

Most pontosan olyannak lássa magát, amilyennek lenni szeretne! Képzeljen el egy sikeres és egy átlagos napot, élje meg minden pillanatát úgy, mintha valóság volna! Szánjon elegendő időt a gyakorlatra, s ha úgy érzi, mindent megtett önmagáért, képzeletben sétáljon ki az erdőből.

Már egy ilyen egyszerű gyakorlat is nagy segítség lehet ahhoz, hogy valóban önmagunk lehessünk!

You may also like...