website creation software

Lélekpillanatok

Mobirise

Mobirise

Pár gondolat és egy rövid történet Tőlem, egy olyan fotózásról, ami meghatározó volt számomra annak felismerésében, hogy egy jól sikerült fotósorozatnak milyen gyógyító ereje lehet:

„Mindig is tudtam, hogy a fotózás valahol egy terápiás eszköz. Nekem is, és a modellemnek is. Rengeteget tanultam saját magamról az elmúlt években ennek segítségével, és a kamera előtt állónak is mindig kinyílik egy ajtó a fotózás által. Egy olyan ajtó, ami közelebb engedi őt saját magához. 

Nagyon szeretem azokat a fotózásokat, amikor olyan nők veszik a bátorságot, hogy kamera elé álljanak, akik nem hisznek saját magukban, nem hisznek a saját külső és belső szépségükben, akik éppen ismerkednek saját nőiségükkel.
 
Álltál már valaha egy tükör előtt smink nélkül, kócosan, laza ruhában, mindenféle maszk nélkül? Ha igen, érezted azt, miközben magadat nézted, hogy milyen gyönyörű vagy így, ahogy vagy? A magad egyszerű szépségében? Bele mertél már nézni a saját szemeidbe olyan mélyen, hogy meglásd a saját lelkedet? Próbáld ki! Mert itt kezdődik minden. 

Móni is nagyon félt. Elmesélte. Sok minden elől menekült már, sok minden mögé bújva rejtegette már saját szépségét… még maga elől is. Én mindig is láttam benne azt, amit ő talán még soha. A szépséges lelkét. De az ember nem győzködheti erről a másikat, mert úgysem hiszi el, amíg saját maga meg nem tapasztalja.
Móni vett egy nagy levegőt és beleállt. Egyik nap megkért, hogy fotózzam le. Bár ezen a kérésen először meglepődtem (tőle nem vártam ilyen hamar ezt a lépést), de nagyon lelkes lettem az ötlettől. Alig vártam a napot, hogy megmutathassam végre neki, hogy én hogyan látom Őt.
Eljött a fotózás napja. Az érzelmek teljes skáláját sikerült megélnünk, ami jó. Azt csak utólag mesélte el nekem, hogy több pillanatban szerette volna felhúzni a már jól megszokott nyúlcipőit, és kifutni a világból… de nem tette. És mennyire jól tette… Mikor végeztünk, átpörgettük gyorsan az elkészült képeket. A bal fülemben szüntelenül hallottam „A mondatot”: de szép vagyok… de gyönyörű vagyok… Mert ez volt az a pillanat, amikor meglátta saját magát, a saját szépségében. 

Sajnos a mai világban nagyon sok Nő jár hasonló cipőben. De a jó hír az, hogy a dolog orvosolható. Csak kell hozzá egy jó nagy adag bátorság, hogy az első lépést megtegyük. Mert minden Nő gyönyörű, kívül és belül is… csak el kell hinni.”

Vendégeim véleménye:

„Lélekpillanatok.
Klau a lelket éri el, érinti meg és hívja elő a fényképeivel. A lélek kis apró rezdüléseit, villanásait. Varázsol, miközben kattintgat a gépével. Kedves személyisége és hangja különleges légkört teremt, melyben szabad és biztonságos elmélyülni, megfürdőzni és megmutatni lelkünk egy-egy apró kis pillanatát.
Szilvia"
 

“Jó ideig kutattam, míg ezen sorokat alkottam, de egyszerűen nincs elég szó ahhoz, hogy leírjam, milyen elképesztő, amivel találkoztam Klauval való közös alkotásaink során. Varázslatos érzéke van a tökéletes szög, a megvilágítás és természetesen: a kifejezések megtalálására.
Csodálatos szeme van, és olyan könnyű Vele dolgozni. Varázslatot teremt. Megörökítette személyiségem legkülönlegesebb darabjait, pedig hozzá kell, hogy tegyem, számos fotóssal volt alkalmam tapasztalást nyerni.
‘Love light and shoot the light!’: a szépség azokban rejlik, akik látni és láttatni akarják.  
Ez pedig nekem azonnali élményem volt Klauval kapcsolatban, és ma is az.
Legelső alkalommal, amikor közös alkotói napot szerveztünk, magam sem értettem, hogyan született egy-egy fotó abból a jelenetből, amelyet megörökített. Nem a fény, a szög, az eltalált expozíció miatt. Az összhatás, a kisugárzás. Ott, azonnal, a fotómasinán mutatott képeken. Hosszú hetekre, hónapokra meghatározta női öntudatomat, hangulatomat, énlátásomat. Köszönöm! 
Melinda” 

„Portréfotózáson az ember könnyen bizonytalanná válhat, főleg ha abszolút vadidegen elé ül le, vagy éppen az én esetemben, akinek kétoldali kameraundora van. Teljesen kimozdulhat a komfortzónájából.
De egyszer megváltozott bennem valami ezt illetően, és hogy még többet megtudjak magamról, egy fotós segítségét kértem. Most már tudatosan, rákészülve. Bár, azt hiszem, erre nem lehet igazán felkészülni.
Nagyon vártam és közben nagyon féltem. Mint tudjuk, a kamera igazán kegyetlen is tud lenni. És hiába szeretem a fotós lelkét, amikor felemelte a kamerát, csak egy dolog járt a fejemben. Finoman és diplomatikusan megfogalmazva: na, innen szép nyerni.
Igyekeztem a hangjára koncentrálni.
Aki ismer, tudja, milyen gyorsan és milyen messzire tudok futni. Csak már nem akarok. Azért jöttem, hogy megmutassam magam, és bizalmat szavazok.
Tudom milyen nehéz érzelmileg pőrére vetkőzni a kamera előtt annyira, hogy a képeken átjöjjön, vagy csak felsejlődjön, hogy ki is vagy valójában. Szívből ajánlom e csodálatos embert, akinek még én is ajtót nyitottam.
Egy Holdat, egy Nőt.
Mónika” 

„Életem meghatározó élménye marad a fotózás Klauval.
Egész életemben zavart, ha fényképeztek. Sosem voltam elégedett a képekkel sem. Ennek megfelelően elég feszülten, mereven indultam neki az egésznek.
Klau azonban fantasztikus türelemmel és megértéssel, finom rezgéseivel segített teljesen feloldódni. Csodálatos fényképeket készített Rólam. Segített előhozni egy számomra is ismeretlen, nyugodt, letisztult énemet.
És nem mellesleg, rengeteget oldódtak a fotózással kapcsolatos ellenérzéseim is.
Klau igazi Varázslónő, éles szemű, együtt él, rezeg a fotósalannyal.
Szilvi” 

„Olyan típus vagyok, aki alapvetően a háttérben szeret munkálkodni, ezért egy fotózás, ahol az ember óhatatlanul is főszereplővé válik, számomra igazi kihívás volt.
Klaudia egész lénye, hozzáállása segítségemre volt abban, hogy feloldódjak, elkerüljön a figyelmem a kameráról, és csak engedjem megnyilvánulni a pillanatot határozott elképzelések nélkül.
A kamera előtt mozogni annyira idegen műfaj számomra, hogy ha Klaudia nem segít át ezen az ellenérzésen, nehezen született volna értékelhető és használható eredmény.
Képes volt olyan támogató hangulatot teremteni, mellyel átlendített a kezdeti sutaságon és perceken belül sikerült elővarázsolnia a felszabadult, önfeledt formámat.
Krisztina” 

„Nagyon jó hangulatú fotózásunk volt Klauval. Élveztem, hogy mindegyik ruhánál megtalálta azt a tökéletes testhelyzetet, amivel kihangsúlyozta az előnyös külső és belső vonásaimat. Eredmény: még annál is szexibbnek éreztem és láttam magam, mint a mindennapokban és (nem meglepő) meg is érkeztek a visszajelzések.
Mariann” 

„Klauval a fotózás nagyon oldott hangulatú és vidám volt. Mivel én nem voltam gyakorlott modell, részletes instrukciókat kaptam Tőle, ami nagyon sokat segített.
Klau el tudta kapni azokat a pillanatokat, amik természetesnek hatottak. Azóta is mindig önbizalommal tölt el, ha az általa készített képeimre nézek. Biztos vagyok benne, hogy még visszatérek Hozzá fotózásra.
Lilla” 

„Ez a fotózás nekem egy utazás volt a lelkem mélyére. Klau segített abban, hogy megláthassam, hogy mennyire szép és erős nő lakik bennem.
Borzasztó zavarban voltam az elején, de ő végtelen türelemmel segített, és úgy el tudta kapni a pillanatokat, amikor felvillantak rajtam azok az érzések, amiket szerettem volna előhozni egy-egy ruhában, hogy az elkészült képek alapján senki nem mondta volna meg, mennyire izgultam.
Mondjuk sokan azt is nehezen hiszik el, hogy én vagyok a fotókon.
Azóta is úgy őrzöm magamban ezt az élményt, mint valami titkos talizmánt. Nagyon sok mindenen átsegített ez, hogy Klau lencséjén keresztül megláthattam, mire vagyok képes. Korábban mindig rejtőzni próbáltam, beolvadni... A fotózás adta meg azt a megerősítést, hogy igenis jól sejtettem, hogy tudok ilyen is lenni, hát ideje, hogy elfojtás helyett szabadon repüljek.
Anna” 

„Mindig meg voltam győződve arról, hogy rólam nem lehet jó képet készíteni, de látva Klau korábbi fotóit, mégis megkértem a lehetetlenre.
A fotózás során meglepően jól éreztem magam, remek érzékkel találta meg a legelőnyösebb beállításokat, miközben egy kellemes és laza légkört teremtett. Így az egész fotózás természetesnek tűnt.
A legnehezebb rész a sok nagyszerű kép közül a legjobbak kiválasztása volt. Köszönöm szépen, Klau!
Vera” 

„Ez a fotózás számomra egy különleges élmény volt. Nem vettem még részt hasonlóban korábban, ezért volt bennem izgalom és feszengés is a kíváncsiságon túl. Maradandó élmény volt néhány órát teljesen rendhagyó módon eltölteni, ezen felül pedig sok szép képet is kaptam utána. Klau végtelen türelme, kedvessége és profizmusa meghozta az én magabiztosságomat is, aminek az érzését el is hoztam magammal. A teljes folyamatban olyan barátságos és elfogadó légkört adott, amiben tudtam, hogy bármikor bármilyen kérdést feltehetek, és amiben nagyon jó érzés volt benne lenni. Nagyon hálás vagyok neki ezért, és hamarosan folytatjuk.
Kata”